Moderat politik skapar och cementerar skillnader mellan barn

Moderater är ett märkligt släkte. Läste på deras hemsida idag och kom över denna deklaration där de skriver att det är oacceptabelt att överfalla humanitära hjälsändningar. Det har moderaterna förstås rätt i, även om kritiken är extremt mild. Däremot gick ungdomsförbundets ordförande ut på facebook och skrev att Ship to Gaza är terrorister och det var bra att skeppet aldrig kom fram. Där har jag i alla fall inte sett något större utspel om, moderaterna borde rimligtvis reagera. Det är ett märkligt uttalande från en politiker som ligger extremt nära partihjärtat. Wykman har å andra sidan många gånger visat att han inte är den vassaste kniven i lådan.

Att granska vad moderat politik leder till lokalt är ganska intressant. Speciellt om man ställer den mot alternativen. Vi kör en enkel jämförelse på vad som är intressant och centralt för mig. Vi kan börja med förskolan. I förra valet så hade Socialdemokraterna en stark och bra skrivning vad gäller förskolan. Den skulle utvecklas naturligtvis. Det kommunala alternativet var nummer ett och det skulle till en liten åtstramning på de privata alternativen som blivit väldigt många. De ville se en på sikt avgiftsfri förskoleverksamhet, där man ville skära ner på avgifterna redan under denna mandatperiod. Den skrivelsen finns kvar även inför detta val. En utvecklande förskola för barnen, en förskola som inte särskiljer dig från något annat barn bara för att mamma och/eller pappa inte har möjlighet att ge dig samma förutsättningar.
Så är inte fallet med förskolan idag, den särskiljer oerhört mycket från barn till barn. Det är naturligtvis beklämmande att vi 2010 lär våra unga redan i förskoleålder att särskilja på personer beroende på förutsättningar. Vi skapar inte broar över klyftor med denna politik, vi skapar och cementerar klyftorna så tidigt vi bara kan.


Utfallet som blev, efter att Miljöpartiet svikit sina partiideal för egenmakt, Porswald gick naturligtvis i spetsen för det, är en dyrare förskola där man väsentligen skurit ner och försvårat främst för arbetslösa, sjukskrivna, föräldralediga samt barnen. Granska politiken och du ser ganska snart att de nya moderaterna är samma gamla gnidna samhällsmisshandlare som alltid. Avgiften har höjts för de som har det sämre. Tillgängligheten för barn till arbetslösa, sjuka och föräldralediga har skurits av med fem timmar i veckan. Barnen till dessa föräldrar har förlorat sin rätt att tillsammans med sina kamrater äta lunch. Alla föräldrar ska ta med sig blöjor till sina barn. Hur kan man som moderat, folkpartist, kristdemokrat, centerpartist och miljöpartist fullkomligt ignorera det faktum att de blöjor många familjer inte behöver köpa under den del av dagarna barnen är på förskolan räddar månadens ekonomi? Att barnen får äta lunch med sina kamrater främjar många av de sociala färdigheter vi behöver senare i livet. Att de fem timmar av pedagogiskt lärande man helt sonika förövar barnen på kan vara avgörande för lärandet i många år framöver. För det ska vi komma ihåg, alla barn har inte samma möjlighet till pedagogiskt lärande hemma.

Det är en skön ekvation, mer betala, men oerhört mycket sämre valuta för de pengarna. Å andra sidan har vi arbetande fått en blygsam skattesänkning. Lurade av vår egen girighet. Förskolan är bara ett exempel. Det finns flera. Det finns ingen konstruktiv moderat politik. Den är daterad till medeltiden där de rikare styrde och de fattigare utarmades, den lilla skillnad som finns idag, är att de fattigare har blivit lite rikare och delar på makten att tillsätta sitt styre. Vi missbrukade den makten i förra valet, vi tillät att dessa moderater återigen fick härja fritt. Men makten är vår att stoppa nermonteringen av vårt samhällsskydd i september. Jag tar den chansen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0