Ambulanssjukvården

Jag skrev en kort notis tidigare om att landstingen i det så kallade fyrklövern, Uppland, Västmanland, Gävleborg och Sörmland, hade valt en annan utförare för att dirigera och larma ut ambulanser än nuvarande SOS Alarm. Man valde då att ge uppdraget till Open Care, som var lite billigare än SOS, men mycket mer osäkert. SOS har haft hand om ambulansdirigering i många många år och även i hela landet. Dessa landsting skulle då vara de första som bryter sig ur det sammarbetet.
Till saken hör att SOS Alarm är det företag som svarar på Sveriges nödnummer och så hade det fortsatt att vara. Alltså kommer då samtalen i första hand till SOS som sedan behöver för informationen vidare till ett ytterligare företag. Patientsäkerheten blir då mindre och ingen visste hur det här företaget skulle kunna hantera sin central, de har aldrig haft liknande uppdrag och det har aldrig gått till på liknande sätt.
SOS har ju dessutom en unik roll i samhället och fungerar som en samlingspunkt. Räddningstjänst larmas ut av SOS och det gör att sjukvården hade hamnat lite på efterkälken vid trafikolyckor etc.

Nu har Open care fått slå igen, man får inte ihop det tekniskt, skyller tydligen på att man inte litar på det nya radiosystemet Rakel. Vad jag förstår så är det mycket annat det beror på som gör att landstingen drar sig ur. Man har haft svårt att rekrytera personal, få ihop teknik och verkar vara ett allmänt ostabilt företag.

Det känns som att politikerna i landstingen skjutit sig i foten då man velat spara pengar, på patientens bekostnad?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0