Incest

Expressen skriver om socialdemokraternas riksdagsledamot Monica Green som tycker att sex mellan två vuxna aldrig kan vara fel. Hon har sagt detta i och med den historia som nu uppdagats i tidningarna om två syskon som står åtalade för att ha haft sex med varandra. Hon berättar i artikeln att hennes första reaktion var precis som de flesta andras, usch och fy, men sedan har hon haft tillfälle att fundera och ändrat uppfattning. Hon bygger detta på att den enda anledningen till att det är olagligt är att barnen kan drabbas olyckligt i gensammansättningen.

Det är en intressant tanke, det finns i andra sammanhang där barnen kan lida i gensammansättning, inget förbud mot att ha sex. Ex förståndshandikapp. Det finns naturligtvis andra värden i tabubeläggandet av sex mellan syskon också, vi lever i ett land där många lagar bygger på en kristen värdegrund och här är sex mellan syskon inte acceptabelt. Alltså något vi haft med oss i många år och en uppfattning som lever kvar i vårt väsen.

Monica Green är dock inte alls konsekvent i sin analys. En vuxen dotter som har sex med sin far ska inte vara ok. Varför framgår inte men man får förmoda att det dels handlar om gensammansättning för barnet som kan bli till och dels därför att fadern har en form av maktposition gentemot sina barn. Hon undrar i ena fallet vem ska bestämma över två vuxna människor om väljer att ha sex, medans hon i andra fallet dikterar att två vuxna inte ska få ha sex. Där gör hon själv samma skillnad hon anser att man inte längre kan göra.

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet säger i artikeln att det är orimligt med en sådan här lag som förbjuder sex mellan syskon. Det finns inga bra argument, menar han i Expressen och syftar då på att det enda argument som finns är det att barnen kan få dåliga anlag. Det finns en del intressanta frågeställningar kring dessa frågor ur ett filosofiskt perspektiv, helt klart värda att diskutera, men kan man någonsin komma fram till att det skulle vara okej med sex mellan familjemedlemmar? För mig personligen skulle det vara svårt. Jag må vara fri i tanken, men vissa gränser är svåra att rucka på. Alldeles oavsett hur bra eller dåliga argumenten är. Jag tror att vi måste fortsätta ha en lag om incest och vi måste fortsätta skylla på att barn som kan avlas blir negativt påverkade. Det är ett dåligt och tunt argument, men det ger oss sinnesro.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0